CRIAR Brazilië - Eerste SWAP Project

Het eerste SWAP project was een project in Brazilië in 1986. Ontwikkelingswerker Alexander Bos legde daar in het plaatsje São Gotardo tuintjes aan bij plattelandsscholen, terwijl hij de leerlingen daar leerde om op een verantwoorde manier landbouw te bedrijven. Hij betaalde dit in eerste instantie zelf en kreeg in 1986 dus een donatie van SWAP om dit voor 5 jaar bij meerdere scholen te kunnen doen.

Op 19 augustus 1986 stapte Alexander op het vliegtuig. Dit was in die tijd nog een heel avontuur. Hij werd op Schiphol begeleid door Henk Gianotten van het SWAP bestuur en door een journalist. De Braziliaanse luchtvaartmaatschappij VARIG schonk hem zelfs het ticket van 1.500 gulden, zodat hij de hele donatie van SWAP aan het project kon besteden.

Hoeveel er precies is gedoneerd hebben we niet meer helemaal uit de archieven kunnen achterhalen. Er wordt echter wel gesproken over een initieel budget van 18.000 gulden. Lees er meer over in een artikel dat verscheen in het SFB personeelsblad 'Cement', een artikel in de Groene Amsterdammer en in een SWAP nieuwsbrief uit die tijd.

Waar: São Gotardo, Brazilië - Bedrag: ƒ 18.000 - Wanneer: 1986

Alexander Bos met Journalist op Schiphol op 19 augustus 1986 (foto: Dick Vader)

Alexander Bos met SWAP Bestuurder Henk Gianotten bij de VARIG balie (foto: Dick Vader)

Nog een laatste interview op de vliegtuigtrap (foto: Dick Vader)

En nog een hand van de stewardes. VARIG schonk Alexander het vliegticket (foto: Dick Vader)